De Lewenborger april 2021

Emotie: het onderwerp van de foto

Geen makkelijk onderwerp om vast te leggen. Want ja verdrietige, boze, blije, gelukkige mensen, die  zijn er wel. Vol op, maar durft u uw camera te richten op een persoon die net in tranen uitbarst?  Niet zo snel denk ik.
Toch was bij fotoclub Trefshot de opdracht een foto in te zenden waarin emotie te zien is. De leden fotografeerden liefde, passie en verdriet. Knap werk en elke foto werd bekeken en gewogen. Uit de stemming bleek toch de voorkeur uit te gaan naar de liefde, een prachtige uitkomst! 

Foto met de meeste stemmen

 

De stemming leek even tussen twee foto’s van de liefde te gaan. Tussen een foto van oprechte, diepe liefde en een foto waar alles tot in detail is geënsceneerd. Of liever gezegd geregisseerd.  Dus ook de zogenaamde liefde.
Deze laatste foto waar de liefde is nagemaakt, werd gekozen als de foto voor de krant.
Niet omdat we de echte liefde niet waarderen maar om het licht, de pose en de compositie in deze plaat. Het beeld doet je denken aan de stijl van de film Casa Blanca uit 1942 met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de hoofdrollen.

De fotograaf vertelt hoe hij tot deze foto is gekomen: 

Met twee vrienden hebben we een shoot georganiseerd, compleet met modellen. Vooraf bepaalden we welke sfeer we zouden maken en welke uitstraling we wilden vastleggen. De film Casa Blanca en het Film Noir genre vormden de inspiratiebron. Het vereist wel dat je de techniek goed moet beheersen en zo nodig vooraf moet uitproberen en testen. Ook is het belangrijk dat je de modellen duidelijk kan maken wat je wilt vastleggen. Welke houding, uitstraling en hier dus ook emotie. De vrouw in de foto is een bekende en dat maakt dat je wat eenvoudiger aanwijzingen kan geven. De man is een acteur in opleiding die heel enthousiast in zijn rol dook. Zo nu en dan moesten we hem zelfs wat afremmen. In de studio maakten we het licht met een monoblock (flitser) en een softbox. 

De samenwerking met ons team heeft een mooi resultaat opgeleverd.

Koen is blij dat zijn foto is gekozen op deze avond. Begin 2021 heeft hij bij Trefshot een avondje proefgedraaid zoals dat heet, maar besloot al snel gewoon lid te worden. Wederom een goede keuze!

Ook interesse in fotografie in al haar facetten, kijk eens op www.trefshot.nl.

In detail

Fotograaf Koen van den Beld 

Sluitertijd:  1/160 sec. 

Diafragma: f/4.5

Isowaarde 100

Brandpuntsafstand 55mm 

Tekst: Marion Verwey

Voor de Lewenborger klik hier