Trefshot nieuwsoverzicht

Op deze pagina nieuws en berichten over de Trefshot activiteiten in min of meer chronologische volgorde...

 

28/03/2020

Fotobespreking gaat gewoon door...


Dat kopte het Dagblad van het Noorden in de zaterdagkrant van 28 maart om vervolgens uit te leggen dat het net niet helemaal gewoon is. Zelfs wel een beetje bijzonder. Want nu de wekelijkse bijeenkomsten niet door kunnen gaan bedacht Trefshot lid Mo Landsman een manier om toch elkaars foto's te kunnen zien en te bespreken. Zij nam het initiatief voor een Whatsapp groep en nodigde de andere Trefshotters uit zich aan te sluiten. De gebruikelijke werkbespreking werd zo mogelijk vanuit de huiskamer.
Het pakte bijzonder goed uit en het bleek een prima manier om elkaars werk te nunnen bekijken en te bespreken en het clubgevoel overeind te houden.
Een initiatief wat ook de aandacht kreeg in het Dagblad van het Noorden van 28 maart.
Dat artikel leest u hier..

 

28/01/2020

Stella Dekker in het Doe-café

In het Doe-Café van 28 januari 2020 was Stella Dekker te gast. Zij heeft pakkend verteld hoe zij van fotograferen haar beroep heeft gemaakt. Ze heeft dit gedaan aan de hand van de vele foto's op Instagram die duidelijk haar veelzijdigheid laten zien.
Eén van haar methoden die ze toepast om mensen op een spontane manier te fotograferen, is het afleiden van haar onderwerpen en ze spontane dingen te laten doen. Deze methode leidt tot foto's die onbevangen en ongekunsteld lijken. Zoals gebruikelijk geeft onze gast een opdracht mee:

"neem 3 foto's mee van een fotoshoot van 1 of meer personen. Het gaat dus om een bewuste shoot waarbij je contact maakt met je onderwerp, maar met het doel om je onderwerp spontaan en op een natuurlijke manier weer te geven. Denk van te voren na over methoden die je kan gebruiken, waar je wil fotograferen en hoe je dit wil doen. Je onderwerp mag bestaan uit een bekende of bekenden, maar ook mensen die je net hebt ontmoet op straat."

28/01/2020

Trefshot op bezoek bij Fivelfoto

Op 21 januari werd de uitwisselingsavond gehouden, georganiseerd door fotoclub Fivelgo in Appingedam. Onze club werd goed vertegenwoordigd; er waren maar liefst negen leden. Het thema van dit jaar “ Het Wad” bleek een goed onderwerp; er waren veel verschillende onderwerpen op de foto’s te zien zoals dijken, wolken, modder, en ook een paar foto’s van het wrak van Wiersum.
Onze acht inzendingen werden gepresenteerd en besproken door fotoclub Beeldspraak uit Haren. Zij vonden een foto van Johan Wolfard (zie foto onder) de beste!
De winnaar van de glimmende bokaal werd echter Theo Wouda van Fotoclub Ten Boer met een foto waar je stil van wordt omdat alles klopt in deze plaat.
Een beetje trots op onze club zijn we wel omdat dit nu precies de foto was die wij als nummer 1 hebben gekozen.

De winnaar met de winnende foto

De Trefshot foto van Johan Wolfard

De Trefshotters

28/01/2020

Trefshot naar World Press Photo

Sinds lange tijd wordt de World Press expositie in de Synagoge in Groningen gehouden. Onder de leden was grote belangstelling om deze expositie van 2019 te bezoeken.
Er werd een datum geprikt, contacten gelegd met de organisatie NonFictionPhoto en er werd een programma samengesteld. We wisten de bijzondere afspraak te maken dat we deze expo op onze clubavond van 26 november 2019 konden bezoeken. World Press speciaal open voor Trefshotters! (met dank aan NonFictionPhoto) Met ruim 24 mensen bezochten we deze expositie. Edward Scholtens en Marion Verwey namen ons mee in een levendige bespreking van zo’n tien tot vijftien oto’s. Er was extra diepgang omdat de besprekers ook genoeg over de context en achtergrond wisten te vertellen. Uiteraard kwamen ook compositie, standpunt en timing aanbod. Na de rondleidingen was er gelegenheid om zelf door de synagoge te lopen. Ter afsluiting werd met pepernoten (!) gestemd op de foto die volgens de Trefshotters de winnaar van het jaar moest zijn.
Bijna unaniem werd gestemd op Crying girl at the border van fotograaf John Moore en was ook volgens ons de winnaar!

 

Nachtvlinders overdag

In het voorjaar van 2018 heeft omroep MAX het programma Professors op Pad uitgezonden. In het programma neemt prof. mr. Pieter van Vollenhoven kijkers mee op ontdekkingsreis door prachtige Nederlandse natuurgebieden. De professor, zelf enthousiast natuurfotograaf, riep kijkers op mee te doen aan een fotowedstrijd.
Trefshotter Henk Dikkema was één van de winnaars in de catagorie "dier".
Lees hier het gehele artikel.

"Het verhaal: de foto laat de paring van de Kleine nachtpauwoog zien. De mannetjes zoeken in de namiddag een partner op. Ze doen dat op de reuk. Ze kunnen een vrouwtje op kilometers afstand ruiken dankzij hun formidabele reukorgaan, de antennen. Deze antennen zijn uitgegroeid tot parabolische reflectoren. Het onderscheidingsvermogen bedraagt ongeveer 4ppm (4 moleculen vrouwelijk lokferomoon per 1.000.000 moleculen lucht). Ter vergelijking: 1 euromunt op 2 voetbalvelden. De paring vindt, zoals het nachtvlinders betaamt, ’s nachts plaats.

Jury oordeel: Een echtpaar vlinders dat zich amuseert. Bijzonder spiegelbeeld, erg mooi, je blijft kijken! Door de foto zie je de tekening van het gezicht op de vlinder goed.."

01/01/2020

Ouder nieuws over en rond Trefshot kunt u binnenkort vinden op onze oude website via deze link

Last update: 3 juni 2020