DE CLUBFOTO VAN 2021

Wisselbeker

Ieder jaar houdt onze fotoclub Trefshot een onderlinge competitie. Het gaat er dan om dat je je beste foto laat zien die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Voorwaarde was steeds de meedingende foto nog niet op de club was getoond. Maar tradities zijn er om te worden aangepast. 

Dit jaar besloot het bestuur dat je een foto mocht inzenden die in de afgelopen 50 jaar(!) mocht zijn geschoten. Voor enkele leden gaf deze aanpassing vanwege hun leeftijd geen enkel voordeel en voor anderen juist wel.

Hoe dan ook, de winnaar werd gekozen: Bart van der Heijden, die nog maar recent lid van de club is. Hij krijgt zijn naam op de wisselbeker en uiteraard eeuwige roem!

Gefeliciteerd Bart!

Analoog is hip

De foto van de landarbeiders past helemaal in het historische beeld van ongeveer 50 jaar geleden. De foto is met een analoge camera gemaakt. U weet dat misschien nog wel: filmrolletjes en afdrukken in de donkere kamer. En heel belangrijk: er was geen lichtmeting of autofocus. Je kon het effect van de instellingen als diafragma en sluitertijd niet van te voren zien. De verrassing of teleurstelling kwam na het ontwikkelen van het filmpje. 

De maker vertelt dat hij net was verhuisd naar de omgeving van Deventer. Op de boerderij naast ons woonden twee oude broers. Ze zijn hier aan het maaien. Een soort beroepstrots want het maaien ging toen gewoon machinaal.

Ik had net een vergroter (Opemus 4×4) bij elkaar gewerkt in de vakantie en was al in het bezit van een Olympus Pen halfkleinbeeld, een geweldig toestelletje.

De techniek is wel veranderd, de principes niet! En anno 2022 is analoge fotografie weer helemaal hip. In de binnenstad is er zelfs het stadslab Foto Argenta waar je workshops analoge fotografie kunt volgen.
Dat deze plaat tot winnaar is gekozen, geeft duidelijk aan dat er grote waardering is voor analoge fotografie en tijden van weleer.

Natuurlijk prijkt de winnende foto ook op de website van de fotoclub. 

Benieuwd naar de andere 15 inzendingen? 

Ze zijn allemaal te zien op de website, zie www.trefshot.nl.

Fotograaf: Bas Bart van der Heijden

Tekst: Marion Verwey