NACHTELIJK AVONTUUR

We gingen dit keer eens gezamenlijk op pad. Lekker fotograferen op het station Europark en dat in de donkere avonduren. Smullen voor fanaten zoals onze clubleden. We kregen een opdracht mee: maak een foto waar een mens of een trein op staat. Van de inzendingen kozen we deze pracht plaat en ja, er zijn zo waar mensen op de`foto te ontdekken, maar het imposante dak van het perron eist zijn rol in de compositie.

Richard Paas vindt de geplaatste foto de mooiste van zijn serie van drie foto’s.
Enthousiast vertelt hij over het proces:

Toen ik op het perron stond leek het alsof er een enorm ruimteschip was geland.
Maar omdat te vangen in een foto, valt echt niet mee. De moeilijkheid zit hem in de juiste belichting.

Je ogen zien namelijk alles prachtig, maar je camera kan met de grote tegenstelling in licht en donker niet goed omgaan. Als je normaal belicht dan zijn de lampen (lichte delen van de foto) veel te licht en de donkere delen veel te donker. Ik pas dan een lichte vorm van HDR (High Dynamic Range) toe. Ik zet eerst mijn camera op een statief en maak een foto die ik normaal belicht. Dan maak ik nog een aantal foto’s waarbij ik telkens de sluitertijd zo instel dat de foto steeds donkerder wordt. Net zo lang totdat ik detail zie in de lichte delen. In dit geval wilde ik in de verlichte klok de tijd kunnen lezen.

De foto’s worden daarna in de digitale DOKA (donkere kamer) samengevoegd tot één foto. De lichte delen worden donkerder gemaakt waardoor de details zichtbaar worden. De donkere delen worden met behoud van details iets lichter gemaakt. Daarna zie je een foto zoals je het eigenlijk ook met je ogen hebt gezien. 

Ik hou van filmische foto’s vooral in de avondfotografie. Om dat sfeertje te krijgen pas ik een analoge techniek toe die is ontdekt door mijnheer Orton. Hij maakt in zijn DOKA waar hij de foto’s ontwikkelde, twee negatieven. Een (te) licht negatief van de foto die hij bewust wazig maakte en een normaal negatief. Deze legde hij op elkaar en maakte er daarna afdrukken van. Dit pas ik ook toe op een digitale manier. Hierdoor krijgt de foto de sfeer van een film.

Ook enthousiast geworden over fotografie? Kijk eens op onze website www.trefshot.nl 

fotograaf: Richard Paas. locatie station Europapark, Groningen.

Tekst Marion Verwey