De foto van het jaar

Traditie

Onze fotoclub kent een traditie die jaren teruggaat: de wedstrijd om de Sjoerd Landstra bokaal, de prijs voor de beste foto van het jaar. Deze wisselbokaal draagt de naam van het clublid die het voorstel aan het bestuur van destijds voorlegde. 
Deze wisselbeker dateert uit 1991 en is een tinnen beeldje dat bovenop een sokkel is geplaatst. Op de houten sokkel prijken de eerdere winnaars met een naamplaatje en het jaartal van de eeuwige roem. De sokkel is al zeker drie keer verhoogd om al die winnaars te vermelden. Duidelijk is dat de gouden regel ‘Wie drie jaren achter elkaar wint, houdt de bokaal’ gelukkig nooit is vervuld. Gelukkig, want ook dit jaar was er weer de wedstrijd om je beste foto van het jaar in te sturen. 

De winnaar

Dit keer werd per e-mail gestemd, vanwege corona. Uit de 11 inzendingen werd de winnaar gekozen: de foto die je zo maar ’Verbinding’ zou kunnen noemen. De foto is gemaakt door Mo Landsman tijdens een weekendje Ootmarsum, samen met fotovrienden, vertelt ze. 
Van de eigenaar Paardencentrum Tijdhof mochten we in de stallen fotograferen. Bij deze foto heb ik bewust gewacht tot alles in het beeld klopte.
Met invoerende lijnen die leiden naar de eigenaar. Zelfs zijn paarden kijken vol liefde naar hem. En dan zit daar links onder heel parmantig het jonge katje, die als enige in de lens lijkt te kijken. 
Ik heb de foto niet bewerkt, alleen wat doorgedrukt en wat tegengehouden. 
Natuurlijk prijkt de winnende foto ook op de website van de fotoclub www.trefshot.nl
Het naamplaatje voor de sokkel op de wisselbeker laat nog op zich wachten, nu we nog even in de lockdown zitten. 


Maar ach, die eeuwige roem, die blijft!
Meer op www.trefshot.nl of mail voor meer informatie: info@trefshot.nl.

In detail

Fotografie: Mo Landsman
Sluitertijd 1/200 
Diafragma: 5.6
Isowaarde 400
Brandpuntsafstand 35 
Tekst: Marion Verwey

Voor de lewenborger klik hier