Juni 2021

Op een van onze clubavonden kwam er een prachtige foto voorbij, gemaakt door ons clublid met de welluidende naam Janneke Janssens. Dus het is nog niet zo raar dat de fotograaf met deze naam valt voor het fotograferen van trappen. De iteratie in de naam, klinkt door in haar werk. Kijk maar eens wat een prachtige herhaling, gedompeld in softe lichtval. Eigenlijk wil je gewoon meer van die trap zien!
Tekst: Marion Verwey

Bij het fotograferen van trappen moet je op van alles letten. Zeker ook dat je er niet van af valt. Ja, dat kan echt zo maar gebeuren. Fotograferende mensen kijken vooral door de lens of proberen hun standpunt en de lichtinval te bepalen door om het object heen te lopen, alsmaar gefocust op het onderwerp.
Goed opletten dus of nog leuker: samen op pad gaan om een bepaald onderwerp te fotograferen.

Bij het fotograferen van trappen werpt zich direct de vraag op: fotografeer ik een aflopende trap (naar beneden) of een oplopende trap (naar boven). De maker van deze foto vertelt hoe zij tot haar keuze kwam.

Door bewust stil te staan en te kijken naar de wereld om ons heen, kan je overal wat moois ontdekken. Ik hou er daarom ook van om op de meest ‘normale’ plekken foto’s te maken, juist dan ga je de schoonheid ervan inzien. Ik was bij een vriend op bezoek, bij het binnenlopen voelde ik al dat er een mooi beeld te vangen was in het trappenhuis. Ik kon nog niet goed bedenken hoe. Ik ben een paar keer naar boven en beneden gelopen maar het uitgelezen standpunt kon ik niet vinden.
Pas toen ik wegging, zag ik het voor me! Vanaf de grond naar boven fotograferen, dan krijg je een mooie lichtinval, de herhalende vormen en kleurvlakken in beeld.

Bent u ook geïnteresseerd in fotografie in al haar facetten, kijk dan eens op www.trefshot.nl.

fotograaf: Janneke Janssens

Specificaties foto:
Sluitertijd:  1/15 sec
Diafragma: f/4
ISO: 100
Brandpunt: 24mm

Voor de Lewenborger klik hier