Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Licht meten – Workshop met Fred Bakhuis en M.

25 oktober 2022 @ 7:30 pm - 10:00 pm CEST

Fotografisch licht meten, waarom en hoe?

De fotoclubavond op 25 oktober gaat op verzoek over fotografisch licht en hoe dat te meten. Aan het eind van de avond hoop ik erin geslaagd te zijn wat extra inzicht te geven in:

  • De essentie van lichtmeten voor fotografen;
  • Waarom je met een beetje extra kennis voorspelbare foto’s maakt, zowel met de goedkoopste, als met de allerduurste camera en
  • Dat je zelf licht gemeten hebt en dat in de toekomst kunt toepassen met jouw camera.

Ik heb als nieuw medelid nog geen idee van de voorkennis van de individuele leden. Daarom noem ik hier enkele begrippen, waarmee je op 25 oktober actief aan de slag gaat.

Om actief mee te doen is het nodig dat je jouw camera op verschillende standen van lichtmeten kunt zetten en dat je weet wat die standen doen. Bijvoorbeeld: je kent het verschil tussen diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, je weet hoe je jouw camera op handmatig belichten zet en je weet hoe je in die stand sluitertijd en diafragma kunt veranderen. 

Er zullen verschillende lichtmeetopdrachten zijn. Ik hoop dat iedereen daarbij individueel aan de beurt komt. Met 20 aanwezige leden, zullen we wat moeten improviseren en in groepjes aan de slag gaan. In een ideale wereld zul je zelf ervaren hoe jouw camera het licht vertaalt, en of het lijkt op wat jij vooraf gezien hebt. Met de nieuwe kennis gewapend, zal dat verschil steeds kleiner worden.

Het is nog lang geen 25 oktober. Dus mocht je daarover vragen hebben, stel die dan bij voorkeur vooraf op een van de clubavonden, raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je camera of YouTube. Op de avond zelf zal ik daarvoor waarschijnlijk geen tijd hebben. Ook zouden gesprekken daarover tussen fotoclubleden onderling voor heel veel ruis kunnen zorgen. Dat maakt het voor ons allen niet zo effectief en plezierig. 

Wat je nodig hebt is je eigen camera met daarop een standaard objectief van 50 mm of bijvoorbeeld een zoomlens van 35-70 mm of van 70-210 mm. Een van deze objectieven is genoeg. Meer fotospul heb je niet nodig. Het is ook handig dat je een a4 van wit papier meeneemt en een stuk A4 van zwart papier of karton. Groter mag, kleiner is onhandig. Aan de eigenaren van spiegelloze camera’s het sportieve verzoek om voor deze gelegenheid op erewoord de liveweergave functie uit te laten. Of nog mooier,  de camera thuis te laten en met een dslr / ttl camera mee te doen. Dan hebben we een gelijkwaardig speelveld en valt er meer te leren.

Ik vind  het een ambitieus programma waarvoor ik graag om 20.00 begin.  Bij uitzondering vraag ik daarom iedereen al om 19.45 uur aanwezig te zijn, zodat je dan je eventuele voorbereiding kunt doen.

Stel je vragen het liefst op een van de clubavonden. Dan profiteert iedereen ervan.

Tot de 25ste oktober!

Fred 

Gegevens

Datum:
25 oktober 2022
Tijd:
7:30 pm - 10:00 pm CEST

Organisatoren

Fred Bakhuis
M.

Locatie

Sonde2000, Eikenlaan 288-1, Groningen
Eikenlaan 288-1
Groningen, 9741 EW Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0505710515
Bekijk de site van Locatie