amateur fotografen vereniging Groningen

De Lewenborger februari 2021

 

Bokeh (spreek uit bokè)

Op de fotoclub verkennen we allerlei technieken. Veel van die technieken kennen we wel maar beheers je die ook? Voor deze avond deden we bokeh. Maar wat is bokeh eigenlijk en hoe spreek je dat uit? Twee clubleden gaven uitleg in een heus filmpje en plaatsten dat op YouTube zodat alle leden dat vanaf de bank konden bekijken. Bokeh gaat over de onscherpte in een foto en komt van het Japanse woord ‘boke’ en dat spreekt je uit als bokè en niet als boké. 

Hoe dan?

Je neemt groot diafragma en stelt scherp op een onderwerp op de voorgrond. Als je dan zorgt dat er op achtergrond kleine lichtjes zijn, komen die onscherp in beeld. En daar gaat het om! Dat is bokeh! Het gaat dus vooral om onscherpte.  Hoe vager, hoe beter zou je kunnen zeggen.

Een druppel van bokeh

De opdracht was een foto te maken waar het bokeh een meerwaarde heeft. Uit ons midden kozen wij de foto gemaakt door Marlou Brans. Ervaren fotograaf die eerst serieus onderzocht hoe je deze techniek kan toepassen en zij wilde een dromerig beeld maken. Ideeën werden opgedaan op het internet en een sfeer gekozen. Vervolgens plakte Marlou aluminiumfolie met gaatjes erin op het raam. Het tegenlicht scheen door die gaatjes en gaf dat mooie bokeh effect op de achtergrond. Het onderwerp werd de druppel water op een blad van een kamerplant. 

Natuurlijk werd er gespeeld met diafragma, afstand en compositie en nog veel meer voordat de uiteindelijke foto werd gemaakt. Ook de afwerking in Photoshop en Lightroom gaven het beeld extra glans.

Met recht een druppel van bokeh!

Bent u ook geïnteresseerd in fotografie in al haar facetten, kijk dan eens op www.trefshot.nl.

Fotograaf Marlou Brans

Sluitertijd 1/80sec.

Diafragma 4

Isowaarde 200

Brandpuntsafstand 80 mm

Tekst Marion Verwey

Voor de Lewenborger klik hier