Fotograaf van de maand maart  2023

Frank Nab

Wie is Frank Nab

Ik woon in de stad Groningen, ben getrouwd met Johanna en we hebben 2 dochters. Ik ben geboren in Rhenen (1962), opgegroeid in Ede en heb de hogere laboratorium opleiding in Wageningen gedaan. In 1986 ben ik als chemisch analist voedselveiligheid bij de Keuringsdienst van Waren in Assen begonnen. En vanaf 1996 tot heden ben ik onderzoeksmedewerker Chemische Productveiligheid bij de NVWA in Groningen waar ik analyse methoden ontwikkel voor het bepalen van chemische stoffen in non-food producten (van cosmetica tot speelgoed) die gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Vanaf 2015 ben ik met fotografie bezig als hobby. Ik ben in 2016 in aanraking gekomen met “Trefshot” om inspiratie en kennis op te doen. Te ontdekken wat ik leuk vind om te fotograferen, maar met name om mij te ontwikkelen in de fotografie.

 Ik heb zelf zo’n 25 jaar gevolleybald en ben daarna trainer van verschillende teams en clubs geweest. Totdat ik in 2014 een zware blessure aan mijn knie opliep, waardoor het actief sporten voorbij was. Ik ben bij toeval in 2017 met Lycurgus, wat in de eredivisie topvolleybal speelt, in aanraking gekomen. In 2018 werd Lycurgus Nederlands Kampioen, waardoor ik met de neus in de boter viel. Dankzij deze kans heb ik mij verder kunnen ontwikkelen als sportfotograaf.

Als je meer wilt zien van mijn werk, ga dan naar

www.franknabfotografie.nl

 

 

 

Frank Nab

Sportfotograaf

Genre

Ik vind het gaaf om sporters te fotograferen. Sportfotografie is niet alleen om de actie maar ook om de emotie vast te leggen. Toen ik net begon, legde ik alleen de actie vast en vergat eigenlijk de emotie (de glimlach, de teleurstelling, enzovoorts) die daarna werd getoond, want ik was onder de indruk dat er bijvoorbeeld gescoord werd. Maar tegenwoordig probeer ik steeds meer de emotie van de sporter na de actie vast te leggen. Behalve bij Lycurgus volleybal ben ik ook actief bij korfbal (ROG), de jaarlijkse Kardinge mudrun, de Groene 4 mijl in de Onlanden en de paardencross op het Ronostrand. Tegenwoordig worden veel van mijn foto’s, met mijn toestemming, gebruikt voor reclame doeleinden in de social media.

 

Kenmerkend

Naast sport vind ik het ook steeds leuker om portretfotografie te doen. Ook hier geldt, oefening baart kunst.