Lewenborger-april-2022

VOGEL FOTOGRAFIE

Al enige tijd leest u over onze fotoclub Trefshot en ziet u mooie foto’s voorbij komen. Dit keer laten we een indrukwekkende foto zien van een zilverreiger, gemaakt door Carel Bron. Natuurlijk wordt tijdens een clubavond gepraat en gediscussieerd over hoe een foto gemaakt is of hadkunnen worden. Maar het leuke is dat we ook altijd achtergrond informatie uitwisselen. Een daarbij leer je dus niet alleen fotografische zaken maar weten onze clubleden nu ook ‘alles’ over de zilverreiger. 

Zo zijn er maar liefst 66 familie soorten en er bestaat zelfs een reuzenreiger die maar liefst anderhalve tot twee meter kan worden! Op de foto zien we een ander soort: de welbekende kleine zilverreiger. Het ranke beest is gefotografeerd in zijn eigen habitat. Deze reiger zoekt zijn eten in ondiep zoet water zoals slootjes en vijvers. Op de foto zijn de fraaie kenmerken gele poten prachtig in beeld gebracht. Zijn grote broer de grote zilverreiger heeft vaak ook een prachtig gele snavel. 

Mocht u zich afvragen waarom deze foto is gekozen door de leden, kijk dan nog eens naar het beeld.
De fotograaf was zich ervan bewust dat er een snelle sluitertijd nodig was; anders is de vogel zo maar gevlogen! Ook de afstand is belangrijk en niet alleen omdat we hier te maken hebben met een dier dat gauw schrikt en het beeld verlaat. Door te kiezen voor een telelens en een relatief groot diafragma, komt de vogel helemaal los van de achtergrond. De gekozen compositie maakt het beeld helemaal af. Fraaie takken die als een kroon de vogel omgeven, maakt dat je eigenlijk alleen maar deze kleine zilverreiger ziet.

Ook zin in fotograferen? Sluit je aan bij de club, alle info is te vinden op de website: www.trefshot.nl.

Tekst Marion Verwey

 Foto Carel Bron

Nikon D7500 ISO 250 – 1/2000 sec. – f6.3 – 500mm