VERING

Eens in de maand kiezen we bij Fotoclub Trefshot de foto voor deze krant. En dat is een serieuze zaak. De leden doen extra hun best doen om het meest aansprekende beeld te maken en na stemming en levendige discussies, rolt daar de winnaar uit. Ditmaal worden wij getrakteerd door Irma Kraus. Zij maakte op het gegeven thema ‘roest’ deze geweldige plaat.

Hoe deze foto tot stand kwam en wat haar inspireerde, vertelt zij zelf. 

Jaren geleden kreeg ik een racefiets met een echt leren Brooks-zadel. De eerste paar honderd kilometer zou dit zadel niet bepaald lekker zitten. Langzaamaan zou het de vorm aannemen van mijn achterwerk, net als een paar nieuwe schoenen, en dan zou ik geen ander zadel lekkerder vinden zitten. Helaas de praktijk bleek anders. Na een aantal jaren erop gefietst te hebben, ben ik toch maar overgestapt op een gelzadel. Brooks kreeg een plekje in de schuur. Toen ik hem na jaren weer eens tegenkwam, was de vering door corrosie aangedaan en vond ik het een mooi onderwerp voor een foto.

Met mijn macrolens heb ik middels focus stacking het zadel gefotografeerd. Focus stacking is een techniek waarmee je door het samenvoegen van meerdere foto’s een grote scherptediepte krijgt. Je doet dit door meerdere opnames met verschillende scherpstelgebieden vanuit hetzelfde standpunt te maken en die met software (Lightroom of Photoshop) samen te voegen. In totaal heb ik hiervoor zeven opnames gemaakt op de manier zoals boven is beschreven en deze met Lightroom samengevoegd.

Ook zin in fotograferen?
Sluit je aan bij de Trefshot, alle info is te vinden op de website: www.trefshot.nl.

Tekst Marion Verwey

Foto Irma Kraus

Technische gegevens: foto stacking

Irma Kraus