EEUWIGE ROEM

Foto van het jaar

Op onze wekelijkse clubavonden bespreken we onze foto’s met het doel om daarvan te leren. Bewust of onbewust wordt een foto beoordeeld op presentatie, beeldtaal en bijvoorbeeld op gebruikte techniek. Maar van competitie is geen sprake, het doel is immers om ervan te leren. 

Behalve op de nieuwjaarsreceptie. Dan gaan we los! 

Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt gestreden om de titel Foto van het Jaar. 

De winnaar krijgt een jaar lang de wisselbeker in huis met zijn/haar naam gegraveerd in een heus metalen plaatje dat wordt bevestigd op de voet van de sokkel van de wisselbeker. U begrijpt dat onze club met zijn 50 jarig bestaan nu een wisselbeker kent met een sokkel die zeker driemaal is verhoogd!

Dit jaar is de winnaar Koen van den Beld die een portretfoto liet zien die hij samen met zijn kompanen maakte in een garage die zij als fotostudio hebben ingericht. Een volledig geënsceneerd beeld van een man die een schipper voorstelt. Het zal wat hoofdbrekens hebben gegeven om de man met de pet voldoende licht in het gezicht te geven. De oplettende kijker ziet dat in de ogen van het model een lichtje is te zien: het zogenaamde catchlight. Het licht dat op de achtergrond is gebruikt, zorgt voor een warme uitstraling ter compensatie van de wat norse figuur in het zwart. Om te komen tot dit uitgebalanceerde beeld zijn drie lichten gebruikt: een aan de linkerkant, een aan de rechterkant en uiteraard een licht op de achtergrond.

Hoe dan ook, de winnende foto is gekozen, gemaakt door Koen van den Beld.

Hij krijgt zijn naam op de wisselbeker en uiteraard eeuwige roem!

Interesse in fotografie? Kom kijken bij fotoclub Trefshot.

Meer informatie vind je op de website www.trefshot.nl.

Tekst: Marion Verwey

Fotograaf: Koen van den Beld

Technische gegevens: 1/160 sec – f/5.0 – ISO 200