De Lewenborger januari 2023

Passie

Dat fotografen ergens warm voor kunnen lopen, bewijst de bespreekavond van fotoclub Trefshot in de maand november. Opdracht is een foto te maken met het thema ‘passie’. Passie is een breed begrip, dat blijkt. Soms komt het woord passie voor in het onderwerp van de foto. Een fotograaf heeft een ‘obsessie’ voor lijnen of voor een bijzondere vogel of bloem. Een ander brengt de passie van een sporter in beeld. En dan zijn er ook nog mensen met een fascinatie voor techniek.

Bert Oost is van de laatste categorie. Ook vindt hij het mooi als er een verhaal achter het plaatje zit. Natuurlijk moet het wel een mooi of intrigerend plaatje zijn. De inbreng van Bert is de foto met de Jaguar. Een klassieker, gebouwd tegen het eind van de jaren 50 in de vorige eeuw. De Jaguar MK II is een prachtig vormgegeven Sedan met leren interieur, een dashboard van hout en spaakwielen.

Bert is al op jonge leeftijd gek van auto’s. Kruipend over het tapijt in het ouderlijk huis met lijnen in het tapijt als plein, laan en straat en meubels als gebouwen, schuift hij over de vloer. Vader Oost vindt het prachtig. Het is de tijd van de wederopbouw, het inkomen is niet ruim. Een extraatje uit overwerk is meer dan welkom. Aan het eind van de maand gaat af en toe een deel van het loonzakje naar de aanschaf van een speelgoedautootje: een Dinky Toy voor Bert.

De Jaguar is in de studio van twee kanten belicht met het accent op de kenmerkende koplampen en gril. De auto moet uit het duister naar voren schieten en het mag er best een beetje rommelig en wazig uitzien. Flitsen is geen optie: te veel licht. Dus dan maar met de daglichtlampen en gridjes voor de gerichte verlichting. Het doorleefde uiterlijk valt extra op.

Ook zin in fotograferen?

Sluit je aan bij Trefshot, alle info is te vinden op www.trefshot.nl. Technische gegevens

Lens: Nikkor 24-70/2,8

Brandpunt:  70 mm

Diafragma: f/2,8

Sluitertijd: 1/100 sec

ISO: 800

Tekst: Trefshot

Foto: Bert Oost.