SJOK

Sjok?
Wat betekent dat? Is dat van het werkwoord ‘sjokken’ oftewel slenteren?
Of is het op de moderne manier schrijven van ‘shock’ wat vast geen puur Nederlands woord zal zijn?
Nee, niets van dat alles! Het gaat hier om de afkorting van de naam van de sportschool in de Marwixstraat in Groningen en die heet de Stichting voor Japanse en Okinawaanse Krijgskunsten, afgekort tot SJOK.

Nu kan een ieder zich wel iets voorstellen bij krijgskunsten die uit Japan komen maar Okinawaans? Na wat research op Google, blijkt Okinawa een Japans eiland te zijn dat ligt in de Oost-Chinese zee met een eigen taal en een eigen cultuur. Het eiland behoort tot de Wereldgoed erfgoedlijst vanwege de bijzondere en bedreigde biodiversiteit.
Kennelijk heeft het ook een eigen stijl van vechten, althans zo beloofd de sportschool SJOK.

Met de actieve en persoonlijke inbreng van diverse leden van de fotoclub werd een middag fotograferen in de dojo van deze sportschool georganiseerd. We werden zeer gastvrij ontvangen door Chris en Wian. Na een uitgebreide uitleg, volgden demonstraties van deze serieuze vechtsporten en kregen wij de gelegenheid om te fotograferen. Uiteraard op gepaste afstand!

Frank Nab maakte deze foto waarin de snelheid en beweging mooi zijn vastgelegd. Frank fotografeert in verschillende disciplines zoals portret, newborn en is ook fervent sportfotograaf.
Zo is hij, als vrijwilliger, de vaste fotograaf bij Lycurgus; een man met ervaring zou je kunnen zeggen.

Frank vertelt dat hij een fix aantal opnames heeft gemaakt tijdens deze middag. Zeker ook omdat de lichtomstandigheden en bewegingen een extra uitdaging zijn. Bij de wedstrijden van Lycurgus weet ik wat ik kan verwachten, welke bewegingen ik van de spelers kan verwachten. En probeer steeds meer de emotie, na een gewonnen of verloren punt of wedstrijd, van een speler vast te leggen. Bij sportfotografie wordt vaak een snelle sluitertijd gebruikt om het beeld te bevriezen. Hoe sneller het onderwerp beweegt, hoe sneller de sluitertijd zou moeten zijn.
Bij deze foto heb ik nu geprobeerd de beweging vast te leggen door een langere sluitertijd te nemen. De essentie van de foto ligt voor mij in het contrast van de scherpte van het gezicht van Chris en de bewegingsonscherpte van het gezicht van Wian, die net een zwieper over de grond maakt.
Een nieuwe en leuke ervaring van sportfotografie.

Ook zin in fotograferen? Sluit je aan bij de club, alle info is te vinden op de website: www.trefshot.nl.

Tekst Marion Verwey

Foto Frank Nab

Technische gegevens: Lens 24-70 mm: brandpunt 27 mm, f/2.8, 1/50 sec, ISO 100