de lewenborger mei 2022

VEDERLICHT

Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt.
De strikte definitie is dat de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie. In de praktijk wordt de term macrofotografie wat ruimer gebruikt. Alles wat gaat over dichtbij-fotografie wordt in het spraakgebruik aangeduid als macrofotografie.

Hoe dan ook, als je een onderwerp isoleert en groot in beeld brengt, geeft dat soms verrassende effecten.

Wil je aan de slag met macro- of dichtbij fotografie dan heb je wel een speciale lens nodig. Om het onderwerp op ware grootte vast te leggen is de scherpstelafstand belangrijk zodat je dicht op het onderwerp kan scherpstellen. Het grote diafragma is typerend voor een macrolens. Hiermee leg je de focus op 1 klein onderdeel in het beeld.

De gekozen foto is gemaakt door Mo Landsman. Zij is eerst begonnen met zogenaamde tussenringen in plaats van een ‘echte’ macrolens. De ringen passen op (bijna) elke reguliere lens en zijn budgettair verantwoord. Mooi spul om met relatief weinig geld te verkennen of macro fotografie iets voor je is. Inmiddels heeft zij een Sigma macro lens 105mm. Macrofotografie bevalt dus zeker!

Maar niet alleen de techniek is belangrijk; het onderwerp is net zo belangrijk. Het is echt wel even puzzelen om een mooi beeld te maken van zowel het onderwerp met een bijpassende achtergrond.
Als starter met macrofotografie heeft zij gekozen voor een niet bewegend onderwerp.
Hoewel, als de kat langs loopt, krijg je toch ongewenste effecten!

Ook zin in fotograferen? Sluit je aan bij de club, alle info is te vinden op de website: www.trefshot.nl.

Tekst Marion Verwey

Foto Mo Landsman 

Technische gegevens: macro lens 105mm, f/10, 1/40 sec, ISO 400