Mei 2021

Lieveheersbeest

Met regelmaat hebben we op de fotoclub een vrij onderwerp. Leden sturen dan een recent gemaakte foto met een onderwerp van hun keuze. Voor fotografen met een voorliefde voor natuur, landschappen en dieren is de lente een geweldige tijd. Immers is dit de zogenaamde groeizame periode. Bloemen en planten ontluiken en met een beetje aandacht zijn ook vele insecten te ontdekken. Van al die soorten insecten is het Lieveheersbeestje (of wel Coccinellidae) een hele bekende.

Tekst: Marion Verwey

Fabel van stipjes
Als klein kind was ik gefascineerd door dit mooie diertje. Dieprood van kleur en zwarte stippen. Soms zie je het diertje met twee stippen maar ook met zeven of echt een heleboel stippen. Ik telde de stippen altijd want hoe meer stippen het had, hoe ouder het diertje zou zijn.

En ja, ik zag ze vaak met zeven stippen en was dan verguld: deze waren allemaal net zo oud als ik!
Nu weet ik wel beter: aan het aantal stippen kan je zien welk soort lieveheersbeest het is en natuurlijk niet de leeftijd van het diertje. Er zijn wereldwijd zo’n 5.000 soorten en deze beestjes worden niet veel ouder dan een paar jaar.

Naam

En de naam dan? Is het beestje dan zo ontzettend lief? En zijn het allemaal mannetjes?
De naam van dit idyllische diertje kent zijn oorsprong in het christelijk geloof. Het is een verwijzing naar Maria, die wordt vaak afgebeeld in rode kleding, de kleur van het bloed van Jezus.
De zeven stippen duiden op zeven vreugden en zeven smarten die Maria doormaakte.
En laat nu ook de fotograaf van deze prachtige foto Maria heten!

Lief

Het kevertje voedt zich voornamelijk met luizen. Dus hebben uw rozen en andere bloeiers last van bladluis? Zet daar dan lieveheersbeestjes bij en u trakteert hen op een heerlijk maal. Een volwassen lieveheersbeest eet zo’n 80 luizen op een dag!
De aandachtige kijker zal opmerken dat in deze foto geen luis te bekennen is. Integendeel, we zien het kevertje in een bloem waarvan het stuifmeel als een wolk door de lucht gaat. Het blijkt dat stuifmeel ook tot het menu van het lieveheersbeestje behoort en dan vooral als er even geen luizen te bekennen zijn. 

Maria Miedema maakte deze foto tijdens een van haar vele wandelingen. Zij nam de tijd om even stil te staan bij de activiteiten van dit insect. En zie, haar geduld werd beloond door te wachten op dat ene moment dat het lieveheersbeestje zich te buiten gaat een feestmaal van stuifmeel. 

Ook interesse in fotografie in al haar facetten, kijk eens op www.trefshot.nl.

Fotograaf: Maria Miedema

Voor de lewenborger klik hier