SELFIE

Tegenwoordig kan iedereen fotograferen, althans zo lijkt het. De rage van de zogenaamde selfies lijkt gelukkig een beetje voorbij. Ik moest vaak lachen als ik de foto’s van meiden zag met tuitende lippen en zwoele blikken. Aan de wat bijzondere houding zie je duidelijk dat de telefoon onder de juiste hoek wordt vastgehouden. Ze lijken allemaal op elkaar, die selfies.

Op de clubavond kozen wij zo goed als unaniem voor de foto van Johan Zwart. Die moest in de krant. Selfie, had hij dit beeld genoemd. Ja, de foto is door Johan zelf gemaakt maar dat maakt het, naar mijn mening, zeker geen selfie.
Het beeld toont een man met een witte baard en een pet op. Die pet strooit een schaduw over de ogen waardoor het gezicht voor een deel goed zichtbaar is en voor een deel dus niet. Dat geeft diepte, diepte aan het beeld maar ook aan gevoel. De blik is direct gericht naar de kijker. Het zorgt voor intensiteit, je kan immers niet om de blik heen. En dan het lichtpuntje in de ogen, een catchlight noemen de profs dat. Dat het lichtpuntje onder in de ogen zit, geeft iets dieps, iets van treurnis. En dat gevoel wordt weer gecompenseerd doordat de fotograaf zichzelf heeft vastgelegd met de blik naar rechts: de toekomst, het optimisme. De gekozen compositie waar een fraaie diagonale lijn is te zien, maakt het beeld af.
Het zal heel wat voeten in aarde hebben gehad om deze foto te maken. Want hoe kijk je op het moment dat de ontspanknop op afstand wordt ingedrukt? Johan vertelt hij dat deze foto na een aantal pogingen is ontstaan en de moeilijkheid zat in de concentratie voor de techniek en tegelijkertijd om als model met die mooie, diepe blik vast te leggen.
Conclusie: geen selfie, maar een prachtig zelfportret met een extra laag.
Ik zou deze man maar wat graag voor mijn eigen lens hebben.

Ook zin in fotograferen?
Sluit je aan bij de Trefshot, alle info is te vinden op de website: www.trefshot.nl.

Tekst Marion Verwey

Foto Johan Zwart

Technische gegevens: brandpunt 70mm, f/5.6, 1/30 sec, ISO 1250

Johan Zwart